БЛОГ

Шипка

Националният парк-музей Шипка се намира на старопланинския връх Шипка (1326 м), на 28 км от Казанлък и на 22 км от Габрово. Паркът обхваща 26 паметника, възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода Шипка по време на Руско-турската война от 1877 – 78 г.

Паметникът на свободата е най-големият сред паметниците в парка. Неговият силует наподобява средновековна българска крепост и се вижда от десетки километри. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. Голям бронзов лъв – символ на българската държава – пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета при защитата на прохода.

На приземния етаж под мраморен саркофаг лежат костите на бранители на Шипка. Саркофагът е положен върху четири лежащи каменни лъва, а пред него като на пост са поставени статуите на един български опълченец и един руски войник. На останалите седем етажа от музея са изложени лични вещи на войниците и опълченците, медали, снимки, оръжие и документи, свързани с боевете при Шипка. Тук се пази и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. От последната площадка на Паметника на свободата се открива красива панорамна гледка към околността.

За 360°Виртуална разходка от високо кликнете върху снимката

Резово

Резово – Югоизточния край на България.

360°Виртуална разходка

Резово – Скален бряг.

360°Виртуална разходка

Плаж Арапя

360° Виртуална разходка по плаж Арапя.

Плаж Силистар

Плаж Силистар се намира между Синеморец и Резово, в защитена местност Силистар, като част от защитена зона Странджа. Той е най-южния голям плаж на Българското черноморие. Един от малкото останали девствени плажове в България. В единия му край в морето се влива устието на едноименната река Силистар. Плажната ивица е дълга около километър и широка около 100 метра, покрита с фин, златист пясък.

За 360°Виртуална разходка от високо кликнете върху снимката

360°Виртуална разходка по плажа

с.Синеморец – южен плаж Бутамята

Южния плаж на с.Синеморец е широко известен като плаж Бутамята. Името произлиза от гръцки. Слави се като един от плажовете с най-топла вода в България. Намира се в неголям, заобиколен от скали залив. Има прекрасна широка плажна ивица, покрита със златист пясък. Определено си заслужава си да се посети. Но ако все още не сте планували да прекарате няколко дни на този плаж, можете да му се полюбувате чрез нашата Виртуална разходка.

За 360°Виртуална разходка кликнете върху снимката

с.Синеморец – северен плаж, устие на р.Велека

р.Велека е живописна река, извираща в турската част на Странджа планина. Влива се в Черно море в близост до с.Синеморец. Местността “Устие на река Велека” с площ от около 1500 хектара е защитена територия.

Разгледайте плажа и устието отблизо с Виртуална разходка.

Варна Джулай морнинг 2020

Прекрасно утро във ВАРНА. Джулай морнинг 2020  6.00 ч.

Варна Вход на Морската градина  до Фестивален комплекс

Разгледайте Варна току що докосната от слънчевите лъчи.  Джулай морнинг 2020  5,45 ч.

За 360° Виртуална разходка кликнете върху снимката

Варна от птичи поглед

Разгледайте красотата на Варна от птичи поглед.

За 360° Виртуална разходка кликнете върху снимката

Към началото